Betekenisvol leren

Eerstejaars leerlingen van het Vakcollege en de Praktijkschool in Helmond hebben wekelijks twee mentoruren op het rooster staan. Tijdens deze mentoruren komen de leerlingen met hun mentor naar Helmond Sport. Hier wordt een afwisselend programma aangeboden gericht op groepsprocessen en maatschappelijke thema’s. Bij de groepsprocessen wordt gewerkt aan omgang met anderen, zoals klasgenoten en docenten. De maatschappelijke thema’s die in het programma aan bod komen zijn; weerbaarheid, mediawijsheid, burgerschap en keuzes maken. Gedurende een thema- periode zijn de leeractiviteiten gericht op één van deze maatschappelijke thema’s waarbij de verbinding met de praktijk en huidige actualiteit wordt gelegd.

In een bijzondere omgeving wordt de juiste sfeer gecreëerd om aan al deze belangrijke onderwerpen te werken. Zo worden de leerlingen even uit hun dagelijkse omgeving gehaald en krijgen ze letterlijk alle rust en ruimte om zich te ontplooien.

Wat een geweldig initiatief voor onze kinderen! Mijn mentorklas gaat met veel plezier naar deze bijzondere locatie toe om de goed voorbereide lessen te volgen. Ze leren samenwerken, respect voor elkaar en hun omgeving te hebben, hun eigen gedachten en (voor-)oordelen op een rijtje te krijgen en ze leren om te gaan met de huidige maatschappij. Dit alles op een hele toffe, inspirerende manier! Samen Leren met Helmond Sport geeft een geweldige basis voor de toekomst mee!

Petra van den Nieuwenhof, Mentor Vakcollege

Het was een heel gezellig schooljaar en ik heb veel nieuwe dingen geleerd. Leuker dan op school. Veel complimenten omdat jullie altijd positief zijn!

Leerling

“Je ziet je mentorleerlingen bij Helmond Sport elke week in een vrijere setting. Als mentor krijg je hierdoor een goed beeld van jouw leerlingen. De zaken die je bespreekt en ziet bij de mentorlessen kun je meenemen naar de klas en in de begeleiding van de leerlingen. Het werkt voor mijn leerlingen goed dat de mentorlessen op een andere locatie worden gegeven waar ze bijvoorbeeld ook naar buiten kunnen. Het programma is afwisselend, uitdagend en er wordt een goede basis gelegd die de leerlingen mee kunnen nemen naar het tweede leerjaar. Ze komen elke week met plezier naar Samen Leren met Helmond Sport!”

Krid Verbakel, Vakcollege

Ik vond het super leuk om te leren op een andere manier door spelletjes te doen.

Leerling

Vooral de gastles met gevangenen vond ik interessant. Dat zij hun verhaal durven delen vind ik knap. Ik heb geleerd dat ik moet samenwerken en niet pesten door de voorstelling van Helder Theater.

Leerling